Гешев разпореди специален надзор върху разследванията на къщи за гости

12:18, 07 яну 20 / Общество 25 1194 Шрифт:
Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости, съобщиха от прокуратурата. 

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство прокурор да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

По разпореждане на главния прокурор от април 2019 г. стартираха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава.

Образувани са досъдебни производства: 11 от Софийска градска прокуратура, от Окръжна прокуратура Монтана - 3, от Окръжна прокуратура  Хасково - 1., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1, от Окръжна прокуратура Пловдив – 1, от Окръжна прокуратура Ямбол – 1, от Окръжна прокуратура – Плевен – 1, от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2, от Окръжна прокуратура – Силистра – 1, от Окръжна прокуратура – Варна.

Десислава Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 категорично не работеха

По всички останали случаи продължават проверките, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Министър Танева и ДФЗ ще представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама