Десислава Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 категорично не работеха

09:10, 22 ное 19 / Политика 25 2384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проверки на къщите за гости, които са изградени с евросредства от програмния период 2007 – 2013 г. са правени, но мониторингът е започнал след изплащането на субсидията. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по bTV. Тя допълни, че са правени два пъти повече инспекции, отколкото е било задължението.

Тя обясни, че заради засиления обществен интерес ведомството е проверило абсолютно всички къщи за гости – от 288 при 15 изобщо не са функционирали.

Манолев е замесен в конфликт на интереси относно къщата за гости в Сандански, твърди КПКОНПИ

„В 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лв. е пълната санкция или те трябва да върнат цялата субсидия. Това е за около 158 къщи за гости – те работят, но не изпълняват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20%”, коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че хората масова са кандидатствали с завишени бизнес планове, за да получат субсидия и не са предполагали, че ще бъдат проверени. Тя каза още, че сред тях е и изпълнителят Милко Калайджиев. Основните нарушения са свързани с реализацията на на приходи от нощувки, кухня и наемане на персонал.

Десислава Танева: Нарушенията в къщите за гости са за 4,5 млн. лева

Промени в Закона за земеделските земи ще сложат край на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева обяви, че тези текстове са предложени за обществено обсъждане с цел да се избегне глоба от Европейския съюз.

Тя определи промените като „техническа редакция”, защото законът се е заобикалял с регистрация на местно юридическо лице. Земеделският министър коментира, че забраната остава, но европейски граждани ще имат право да купуват земя.

Министър Танева коментира, че държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Към момента сумата, която се търси е над 80 млн. лв. Парите са отпуснати като държавна помощ. В този период  са сключени 103 сделки на по-ниски от пазарните цени.

„Тези заменки на земи бяха възможни по действащото законодателство тогава. Бяха направени поредица от решения, беше наложен мораториум. Няма съмнение, че това е несправедливо. Вероятността санкциите да бъдат платени доброволно е минимална, но има как държавата да си събере тези над 80 млн. лв. с лихвите”, допълни Танева.

Ресорният министър обяви, че до края на декември над 1 млрд. лв. ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше категорична, че се правят проверки в цялата страна на стопани, за които се смята, че са получили средства за умъртвяване на прасета, но не са го направили. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама