Поглед назад: Покана за закуска

08:30, 19 яну 22 / Поглед назад 25 4805 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Януари 1989 г. 12 наши дисиденти и интелектуалци, сред които са били Желю Желев, Радой Ралин, Анжел Вагенщайн, Блага Димитрова, получават покана да закусят заедно с френския президент Франсоа Митеран. Неформалната закуска, извън официалния протокол, е поискана от самия Митеран по време на визитата му в България по покана на Тодор Живков.

Нашите интелектуалци и легендарният френски президент така и не се докосват до храната. Президентът не държи слово, а казва, че би искал да чуе всеки от поканените. Те разискват проблемите на общественото развитие в България, както и преследванията, на които са подложени опозиционерите. Срещата трае час и половина. Навън чакат чуждестранни журналисти, но повечето от участниците отказват интервюта.

Именно по това време в България започва да се надига съпротивата срещу управлението на Живков. Реално у нас дисиденство, като това в СССР или Чехословакия, няма, но режим има. Има и хора, които му се противопоставят по един или друг начин. Поканените от Митеран са именно такива, повечето от тях - изявени франкофони.

Закуската официално припознава опозиционерите като дисиденти и е един от ключовите моменти за свалянето на комунистическия режим в България през есента на същата година. По подобен начин преди България, докато е в Чехословакия, Митеран кани на среща дисиденти, начело с Вацлав Хавел, а в СССР се среща с прочутия Андрей Сахаров.

През 1989 г. Митеран обикаля Източна Европа, защото тя се тресе от перестройката и е ясно, че назряват исторически промени под ръководството на Михаил Горбачов. В същото време режимът на Тодор Живков изпада във все по-сериозна изолация заради провеждания Възродителен процес и заради охладняването на отношението на Горбачов към Живков, който не следва курса на перестройка. Наред с това задлъжнялостта на страната към западни банки става все по-тежка.

На "историческата закуска" Митеран разговаря с 12 интелектуалци, представители на една от водещите „неформални организации“ - Дискусионния клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България - философът и бъдещ президент Желю Желев, поетесата Блага Димитрова, писателите Ивайло Петров, Йордан Радичков, Радой Ралин, художникът Светлин Русев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн, журналистите Копринка Червенкова, Барух Шамлиев и Стефан Продев, акад. Алексей Шелудко от БАН, философът Николай Василев. Освен президента, в срещата участват министърът на външните работи на Франция, посланикът и културното аташе. В началото присъстват около 30 френски журналисти, които непосредствено преди разговора напускат залата. 

През 1994 г. Митеран отново идва на посещение в България и повтаря срещата със същите хора. Този път закуската прераства в обяд. Този път Желю Желев е седнал до Митеран като негов колега. Блага Димитрова вече е бивш вицепрезидент. Час по-късно френският президент говори в българския парламент и описва подробно какво помни от закуската отпреди 5 години.

През 2009 г., за 20-годишнината от закуската с Митеран, френското посолство в София организира нова, юбилейна закуска. В нея участват само петима от 12-те от 1989-а. Останалите вече не са между живите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама