Снегът и ледените висулки могат да са отровни

20:40, 07 яну 20 / Здраве 25 1556 Topnovini
1

Да ядеш сняг и да гризкаш ледени висулки може да бъде опасно за здравето, тъй като има голяма вероятност от развитие на различни отравяния, а също така са възможни простудни заболявания. Така че дори в екологично чист район е по-добре да не експериментирате, казват лекарите за РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Ако говорим за града, тогава, разбира се, е вредно. Саждите от коли, мръсотия, пръст, като се има предвид, че често зумата е придружена с киша и снегът при нея винаги се смесва със земята. Може да има различни отравяния, глистни зарази, които вредят на детето. Е. и някои функционални чревни нарушения са възможни при деца“, каза Светлана Щербакова, ръководител на детската клиника в Балашихинската болница.

Тя поясни, че развитието на настинки след ядене на снежинки и ледени висулки също е възможно, но по-рядко, тъй като индивидуалните характеристики на здравето на детето играят голяма роля.

„Децата са различни, някои спокойно могат да ядат сладолед и не боледуват, но има деца, които най-често имат наследствени черти - заболявания на гърлото и носоглътката, сливиците са тяхната слаба точка“, обясни Щербакова.

Професорът в катедрата по извънболнична терапия в Сеченовския унуверситет, докторът по медицински науки Алексей Буеверов е съгласен с нея. Той отбеляза, че е по-добре да се откажем от употребата на дори чист сняг, тъй като може да съдържа и вредни примеси, които са невидими за окото. „По-добре е да не експериментирате“, заключи лекарят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани