Ивица Дачич: Ще защитаваме правата на малцинствата в Сърбия

07:28, 07 яну 20 / Свят 25 1865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-малко от 24 часа след острата реакция на българското външно министерство по повод скандалното му изявление за правата на българското малцинство в Сърбия сръбският външен министър Ивица Дачич направи обрат по този въпрос.

В неделя пред държавната телевизия в Белград Дачич с агресивен тон се оплака от поведението на България. Той каза следното: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”.

Дачич: Какви права за българите в Сърбия търси София ?

След реакцията от МВнР пред РТВ сръбският външен министър в контекста на напрежението с Черна гора припомни, че са последвали обвинения на черногорските власти, че Белград се меси във вътрешните работи на Черна гора и затова е посочил факта, че много страни поставят въпроса за положението и статута на техните национални малцинства в Сърбия, но не за да каже, че това е лошо, а за да обърне внимание на значението на този въпрос днес, когато съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства и европейски ценности във връзка с правата на националните и религиозни общности, предаде БГНЕС.

"Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%, но ние правим планове за действие, имаме някои задължения по този повод и много уважаваме правата на националните малцинства. Дори от българското МВнР реагираха и казаха, че това е вярно и ще продължат по този начин, защото искат да се спазват всички европейски стандарти и ние подкрепяме това", заяви Дачич.

Каракачанов към Дачич: България няма да спре да защитава правата на нашите сънародници

В неделя от българското МВнР заявиха, че "правителството ни защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия". "Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес, заявиха още от МВнР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама