Борис Джонсън и иракският му колега ще работят за намаляване на напрежението в Близкия Изток

17:08, 06 яну 20 / Свят 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън и иракският му колега Адил Абдул-Махди се съгласиха да работят заедно за намаляване на напрежението в региона след смъртта на висшия ирански военнокомандващ Касем Солеймани.

Дъщерята на Солеймани заплаши САЩ: Ще платите за смъртта на баща ми

"Лидерите обсъдиха необходимостта от намаляване на напрежението в региона след смъртта на Касем Солеймани и се съгласиха да работят заедно, за да намерят верния дипломатически път напред", се посочва в изявление от Даунинг Стрийт, съобщава БНР. 

Борис Джонсън също така "подчерта непоклатимият ангажимент на Обединеното кралство за стабилността и суверенитета на Ирак", както и значението на съвместната борба срещу Ислямска държава.

От Даунинг Стрийт заявиха, че няма да подкрепят атаките срещу ирански културни обекти, какво заплаха отправи по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

Председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен също призова Иран и Ирак да не ескалират допълнително кризата в региона.

"Важно е сега да се използват дипломатически канали и да се изясни, че е в интерес на Иран и в частност на Ирак да поемат по пътя на отрезвяването, а не по пътя на ескалацията", каза Фон дер Лайен пред журналисти. 

В интервю за Си Ен Ен Тюрк президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази загриженост от създалата се след смъртта на ген. Солеймани ситуация и заяви, че превръщането на Ирак в конфликтна зона заради напрежението между САЩ и Иран вреди на стабилността на региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама