Акцент на деня: Да хванеш кръста

17:30, 06 яну 20 25 4311 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Православната църква отбеляза един от най-древните християнски празници - Богоявление (Йордановден). Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан, а в България мъже извиват ледено хоро и вадят богоявленския кръст.

В много градове в цялата страна момчета и мъже участваха в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни. Смята се, че който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година.


Снимка: БГНЕС

В Калофер за поредна година ритуалът беше наблюдаван от ЮНЕСКО, тъй като той кандидатства за включване в списъка на световното културно наследство. Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и според местните се играе в подбалканския град от повече от 100 години. Любопитно е, че празненството в Калофер завърши с предложение за брак.

В Перник пък възродиха традицията Богоявленският кръст да се вади от водата, въпреки водната криза в града. След като в продължение на много години перничани наддаваха за кръста в църквата, този път той бе хвърлен ритуално в басейна в двора на пожарната. Първи до него стигна 45-годишният Емил Янев, като кръстът ще престои в дома му 40 дни.

Българската традиция за пета година достигна и до езерото Мичиган в Чикаго, където участие взеха над 200 наши сънародници, както и генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев. След като извадиха кръста, те оформиха спонтанно народно веселие с танци и хора.


Снимка: БГНЕС

Политици и обществени личности не пропуснаха да честитят празника. Премиерът Бойко Борисов поздрави българите с християнския празник и честити на имениците. „Да бъдем здрави, човечни, смирени и нека Бог ни закриля и помага“, написа той във Facebook. Мая Манолова посрещна празника в Копривщица, откъдето пожела на сънародниците ни да бъдат здрави. Цветан Цветанов също поздрави с празника Богоявление. „Нека празникът Ви донесе крепко здраве и силна вяра, калени в ледени води! Нека Вие и семействата Ви се радвате на щастие, любов и топлина“, написа Цветанов.


Снимка: БГНЕС

На 6 януари патриарх Неофит отслужи и традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армияВ словото си той посочи, че това е една наситена с дълбок смисъл традиция от многовековното минало на българската държавност и християнската ни духовност. "Тази традиция е дълбоко съдържателна, защото представлява ясно осъзнат израз на нашето вътрешно духовно и народно единство – единство на Църква, народ и държава. Единство, което през вековете, а и в бъдните дни, е сигурен гарант за преуспяването ни като народ и общество, като духовност и култура, като верни и достойни наследници на истински славни и велики предци", каза още патриарх Неофит.

Президентът Румен Радев прие почетния строй и положи венец пред паметника на Незнайния воин. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година. 

Йордановден е вторият от серията празници в българския календар след Васильовден и преди Ивановден, Антоновден и Атанасовден. На 6 януари арменците празнуват Рождество и Богоявление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама