Борисов разговаря с посланика на САЩ за търговията и отбраната

14:42, 06 яну 20 / Политика 25 1994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов разговаря с посланика на САЩ Херо Мустафа по повод предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили стратегическото партньорство между България и САЩ, по отношение на което беше приета рамка с конкретни области на сътрудничество по време на визитата на Борисов в Белия дом през ноември миналата година.

„Стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Целта е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите“, подчерта премиерът Борисов.

В хода на разговора между премиера и посланика на САЩ са били отбелязани установените отлични отношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Дискутирани бяха още въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът акцентира, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ, като се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия. Подчертана бе важността на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

Премиерът Борисов и посланик Мустафа са обсъдили и още актуални теми от международния дневен ред. На срещата присъства и Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама