Най-добрата диета за 2020 г.

18:00, 06 яну 20 / Здраве 25 1033 Topnovini
1

Американският портал „U.S. News & World Report” публикува класация на най-популярните диети в света, препоръчвани за 2020 г.

Списъкът се основава на препоръки от диетолози, специалисти по хранене и учени.

Експертите смятат за номер едно „Средиземноморската диета”. Тя води класацията за оптимален начин на хранене за всякакви цели. Тя също води списъка с най-добрите хранителни програми за диабетици и се счита от експертите за най-лесна за изпълнение.

В описанието на тази диета се казва, че нейните привърженици в средиземноморските страни живеят по-дълго от американците и е по-малко вероятно да страдат от рак или сърдечни заболявания.

"Тук няма тайна - активен начин на живот, контрол на теглото и меню с ниско съдържание на червено месо, захар, наситени мазнини, но богатана ядки и други здравословни храни", обясняват авторите на рейтинга.

Отбелязва се, че има много вариации на „Средиземноморската диета”- гръцка, италианска, испанска и френска. Те могат да използват различни продукти, но се следват общите принципи за здравословно хранене.

На второ място е поставена диетата DASH, спецификата на която е борба с хипертонията. Основните й принципи са намаляване или пълно отхвърляне на солта, захарта и храните с високо съдържание на наситени мазнини.

В челната тройка е и "гъвкавата вегетарианска диета" (The Flexitarian Diet), която отхвърля месото, но позволява редки рибни отклонения от правилото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 37 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.