Най-добрата диета за 2020 г.

18:00, 06 яну 20 25 2039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският портал „U.S. News & World Report” публикува класация на най-популярните диети в света, препоръчвани за 2020 г.

Списъкът се основава на препоръки от диетолози, специалисти по хранене и учени.

Експертите смятат за номер едно „Средиземноморската диета”. Тя води класацията за оптимален начин на хранене за всякакви цели. Тя също води списъка с най-добрите хранителни програми за диабетици и се счита от експертите за най-лесна за изпълнение.

В описанието на тази диета се казва, че нейните привърженици в средиземноморските страни живеят по-дълго от американците и е по-малко вероятно да страдат от рак или сърдечни заболявания.

"Тук няма тайна - активен начин на живот, контрол на теглото и меню с ниско съдържание на червено месо, захар, наситени мазнини, но богатана ядки и други здравословни храни", обясняват авторите на рейтинга.

Отбелязва се, че има много вариации на „Средиземноморската диета”- гръцка, италианска, испанска и френска. Те могат да използват различни продукти, но се следват общите принципи за здравословно хранене.

На второ място е поставена диетата DASH, спецификата на която е борба с хипертонията. Основните й принципи са намаляване или пълно отхвърляне на солта, захарта и храните с високо съдържание на наситени мазнини.

В челната тройка е и "гъвкавата вегетарианска диета" (The Flexitarian Diet), която отхвърля месото, но позволява редки рибни отклонения от правилото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама