Венецуела отново в политическа криза

08:10, 06 яну 20 / Свят 25 1762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутати от венецуелската опозиция заедно с Хуан Гуайдо проведоха заседание в сградата на местен вестник в Каракас и преизбраха Гуайдо за председател на парламента. До това заседание извън пределите на парламента се стигна, след като венецуелските сили за сигурност попречиха на Гуайдо и на депутати от опозицията, имаща мнозинство в парламента, да влязат в пленарната зала.

В заседанието извън парламента участваха 100 народни избраници. След вота Гуайдо се закле пред Бог и венецуелския народ да спазва и да накара другите да спазват конституцията в качеството му на парламентарен председател и на временен президент на Венецуела, предаде БТА.

В отсъствието на Гуайдо в парламента управляващите социалисти номинираха Луис Пара - негов противник от опозицията, за парламентарен председател.

Напрежение във Венецуела: Свалиха Гуайдо от председателския пост в парламента

По повод на случилото страните-членки от Групата от Лима, регионална инстанция, създадена през 2017 г., за да търси изход от венецуелската криза, осъдиха използването на сила от правителството на Николас Мадуро, за да попречат на Гуайдо и на други депутати да влязат в парламента и да участват в заседанието за избор на парламентарен председател.

"Националното събрание има конституционното право да се събира без сплашване, нито намеса, за да избира председателя си", припомнят страните от Групата от Лима и казват, че резултатът от вота, който е протекъл в пленарната зала без Гуайдо и други депутати от опозицията, няма да бъде признат от тях, защото в него не са участвали всички депутати.

Междувременно Петер Стано, говорител на външнополитическата служба на ЕС, каза че ЕС ще продължи да смята Гуайдо за законен председател на Националното събрание и че властите на ЕС не признават резултатите от вота, проведен в сградата на Националното събрание.

Помощник-държавният секретар на САЩ Майкъл Козак също заяви, че за Вашингтон Хуан Гуайдо остава временен президент на Венецуела. "Отчаяните действия на бившия режим на Мадуро, незаконно и насилствено възпрепятстваха Хуан Гуайдо да влезе в сградата, тази сутрин проведоха гласуване, при което липсваше кворум и не отговаря на минималните конституционни стандарти, пълен фарс", каза Козак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама