Напрежение във Венецуела: Свалиха Гуайдо от председателския пост в парламента

21:46, 05 яну 20 / Свят 25 2343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опозицията на Венецуела обяви, че е извършен "парламентарен преврат", след като съперник на Хуан Гуайдо се обяви за председател на парламента в неделя, след като силите за сигурност възпрепятстваха влизането на Гуайдо в сградата, съобщиха AFP и БГНЕС .

Луис Пара се обяви за ръководител на камарата с мегафон, докато Гуайдо и неговите колеги депутати от опозицията бяха блокирани да влязат в Народното събрание.

Очакваше се Гуайдо да бъде преизбран председател на парламента при гласуването в неделя, но само депутати от режима и депутати от опозицията, критикуващи Гуайдо, бяха допуснати да влязат в сградата. 

Припомняме, че през последната година Гуайдо води опозицията срещу президента на Венецуела Николас Мадуро. На 23 януари миналата година Хуан Гуайдо публично се обяви за временен президент на Венецуела. Дългогодишният държавен лидер Николас Мадуро отказа да подаде оставка. Така борбата за власт в южноамериканската страна достигна нова връхна точка. Междувременно Гуайдо бе признат за президент на страната от 50 държави, включително и България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама