Анализатори прогнозират ръст на заплатите през 2020 г.

13:08, 04 яну 20 25 2640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръст на заплатите през 2020 година прогнозират анализатори въз основа на икономическите показатели в България през изминалата година.

А от Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно се забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността. Инфлацията е била 2,2% или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около половин процент на промишлените стоки и на преработените храни, съобщи БНТ.

На този фон българинът е теглил повече кредити през миналата година, над 7 на сто от предходната, като по този начин е гласувал доверие на икономическата перспектива у нас.

За какво трябва да внимаваме при банкиране по интернет?

Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските с малко над 10%, а фирмените с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7 % данъчни приходи, 11 на сто здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.

На базата на сравнително позитивните показатели през 2019 г. анализаторите прогнозират ръст на заплатите през новата година и дефицит на работна сила.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама