Икономисти предлагат да се въведе минимално заплащане на час

12:26, 29 дек 19 25 2452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това, в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, нивото й остава на дъното на класацията.

По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро. Най-висока е минималната заплата в Люксембург - над 2 хиляди евро, съобщава bTV.

Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария.

Синдикатите подкрепиха минималната заплата 610 лв.

Според икономисти страната ни трябва да обмисли възможността минималната заплата да се определя на час. В момента почасовата ставка се изчислява чисто математически като се разделя месечният размер на отработените дни и часове. Ако тези сметки се правят наобратно, се очаква да се увеличат ефективността и производителността на работниците

 „Един човек може да е работил по 8 часа на ден през целия месец и да му се събере една минимална месечна заплата, друг, обаче, може да е работил по 9 часа, по 10 часа... Той събира повече часове, съответно повече минимални часови ставки се сумират и тогава месечната му минимална заплата ще е по-висока”, обясни икономистът Румен Гълъбинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама