Колко пари похарчиха партиите за местните избори?

20:09, 03 яну 20 / Политика 25 2649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сметната палата публикува отчетите на партиите за похарчените средства на местните избори. 598 участници във вота са представили отчетите си. 30 не са дали данни за изразходваните суми. Сред тях са 25 инициативни комитета и 5 местни коалиции, съобщи БНТ.

Най-много средства за кампанията са похарчили ГЕРБ - над 2 милиона лева, от които над 446 хил. лв. за медийни услуги и близо 1,2 млн. за плакати и рекламни материали. Над 1 милион и 200 хиляди е струвала кампанията на БСП, от които 575 хил. лв. за медийни участия. Над 890 хиляди лева са дали от ДПС. Повече от 660 хиляди са платили от ВМРО.

ГЕРБ и ДПС не са получили дарения за кампанията си за местните избори, а на коалицията "БСП за България" физически лица са дарили общо 338 000 лв. Дарения от физически лица имат НФСБ и "Атака". Разходите на партията на Волен Сидеров са около 350 хил. лв. ВМРО е финансирала кампанията си от субсидията и членския внос - около 662 хил. лв., съобщава "24 часа".

Йорданка Фандъкова е похарчила 156 хил. лв. за спечелването на новия си мандат, а основният й опонент Мая Манолова, която загуби, е имала разходи за 190 000 лв. Манолова е получила 171 дарения от физически лица, Фандъкова не е декларирала такива. Кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев е финансирал кампанията си с лични средства и 73 дарения от физически лица. Разходите му са близо 24 хил. лв. На сайта на Сметната палата няма отчет на издигнатия от "Демократична България" Борислав Игнатов. 

"Демократична България" се оказва с най-голямо дарение от бизнеса - 100 хил. лв. от старозагорската строителна фирма "Левкоин" ЕООД. "Универсстрой Стоянови" е предоставила безвъзмездно на коалицията два билборда за 2872 лв. Даренията от физически лица и кандидатите на коалицията са 24 хил. лв.

"Воля" е получила четири дарения от пловдивската фирма за производство на велосипеди "Макском" за общо 48 хил. лв. Фирмата е на Максим Митков, чиято съпруга Нина Миткова бе депутат от "Воля", но напусна по лични причини. Разходите за кампанията са малко над 141 хил. лв.

Коалиция "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, която след не успя да победи, но стана областен управител, е получила 5 хил. лв. от фирма "Стойчев и син-ДС", която се занимава основно с транспортно обслужване.

Партията на зелените е получила дарение от 10 хил. лв. от "Марели Системс", която се заминава с продажба на осветителни тела, и 3 хил. лв. от "Агро мел 2011", която има фуражен завод в Симитли.


НФСБ е декларирала непарично дарение от строителното предприятие "Възход-Арньо - Апостолов и Лазаров". От "Атака" са изхарчили около 350 хил. лв. ВМРО е финансирала кампанията си от субсидията и членския внос, а разходите са около 662 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама