Уникална илюстрация на Народния театър краси столичен квартал

10:25, 03 яну 20 / Любопитно 25 3085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народният театър вече е и в столичния квартал "Обеля".

Графити върху трафопост предизвикаха огромен интерес в социалните мрежи. Копие на Народния театър "Иван Вазов", но без сцена и централен вход. Това е най-обикновен трафопост, превърнал се в сензация след преобразяването му.

Снимка: Стопкадър/ Нова телевизия

Оказа се, че авторът на уникалната илюстрация не е българин, предава Нова телевизия. Бил е за няколко месеца у нас по разменна образователна програма за обмяна между различни култури. Той е от Кайро, казва се Мохамед Енуиши и е на 25 години. По образование е ветеринар,  с рисуването на графити се занимава любителски. За няколкото месеца в България, решил да остави отпечатък и да направи средата по-цветна.

„Решихме да нарисуваме театъра „Иван Вазов”, защо мисля, че е една от най-известните атракции на София. Самата сграда е изключително автентична, за това си казахме, че ще бъде това.  Отне ни около 7 дни рисуване и оцветяване, разбира се, не бях сам. Беше страхотно, много хора се отзоваха да помогнат. Радвам се, че всеки успя да вложи нещо от себе си в рисунката”, споделя Мохамед.

У нас Мохамед Енуиши се е занимавал с популяризиране на значението на българските традиции, митове и легенди чрез илюстриране, за да станат достъпни за различни хора по света. Така се ражда и идеята за изрисуване на трафопоста. Проектът е минал през одобрението на Столичната община.

„Казах на организаторите на програмата, че много бих искал да направя някакъв голям графит със значение за София. И тогава се замислих, че бих искал да нарисувам някоя от забележителностите на столицата. Всъщност цялата идея беше да нарисуваме няколко графита на различни места. Като целта ми беше да накараме хората да се усмихват повече”, разказва Мохамед.

Той е оставил още няколко свои творби в София. В „Люлин” има негова мартеница, в „Обеля” има и едни негови крила, в които е вплел българските символи и традиции. При престоя си у нас артистът остава изключително впечатлен от нашите планини. Твърди, че тук хората са широкоскроени. Опитал се е да понаучи и български, но това се оказва голямо предизвикателство за него. Въпреки това е знае няколко думи.

„Много ми хареса престоя ми в България, особено в София, беше страхотно. Планината, която е до града, ме караше да настръхвам. Определено искам да се върна в България. София вече ми липсва, както и хората, с които се запознах”, разкри още Мохамед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама