Религия ли е веганството?

22:30, 02 яну 20 / Любопитно 25 3177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Веганството трябва да бъде признато за религия и да бъде защитено от закона срещу дискриминацията - за това ще пледира британски зоолог в първо по рода си съдебно дело, съобщи "Ройтерс".

Жорди Касамитяна съди бившия си работодател "Лига срещу жестоките спортове" за неправомерно уволнение след спор за пенсионни инвестиции във фирми, правещи тестове с животни.

Ищецът твърди, че етичното му веганство - убеждението да избягва каквато и да е вреда на животните, е начин на живот, който трябва да бъде възприеман като религия или друг вид дълбоко убеждение, защитено от закона.

"Етичното веганство е философско убеждение за значителна и нарастващата част от населението на Великобритания и на света", каза Питър Дейли, адвокат на Касамитяна. "Ако приключи успешно, това дело ще определи, че етичното веганство подлежи на защита от дискриминация", добави той.

Говорителка на организацията "Лига срещу жестоките спортове" съобщи, че Касамитяна е уволнен заради сериозни нарушения, които не са свързани с етичните му убеждения. Лигата не оспорва твърдението му, че убежденията му трябва да бъдат защитени, но съд в гр.Норич ще проведе отделно заседание по темата, защото тя създава прецедент за други дела. Заседание по трудово-правния спор е насрочено за февруари.

Веганите избягват всички храни с животински произход, включително яйца и млечни продукти. Няма точно определение за етичното веганство, но последователите му отричат всяка форма на експлоатация на животни и отказват да носят дрехи от вълна или кожа или да използват продукти, изпробвани върху животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама