Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия

18:15, 02 яну 20 / Свят 25 1699 Шрифт:
Topnovini

Турският парламент одобри мандата да изпрати войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии.

В Турция гласуват за изпращането на войски в Либия

Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка от дневния ред, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с получаване на мнозинство от гласовете. Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха „за“ резолюцията, докато 184 гласуваха „против“.

Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията от две страници в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

"Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на Ислямска държава, Ал Кайда и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора “, се казва в мандата. В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.

Повечето от опозиционните депутати гласуваха против мандата.

Египет остро осъди одобрението от турския парламент на законопроекта, който позволява изпращането на военните в Либия, се казва в изявление.

В четвъртък турският парламент прие мажоритарен вот за изпращане на войски в Либия.

"Стъпките на турския парламент са в нарушение на международните решения и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия № 1970 от 2011 г., в съответствие с която беше създаден Комитетът за санкции срещу Либия, както и ембарго върху доставките на оръжие и военно сътрудничество със страната", гласи текстът на изявлението на египетското външно министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама