В Турция гласуват за изпращането на войски в Либия

09:45, 02 яну 20 / Свят 25 1977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Решаващ ден за Средиземноморието", пише в заглавие днес турският в. "Йени шафак" по повод предстоящото през деня гласуване на резолюция, предвиждаща възможност за изпращане на турски войски в Либия. "Казвайки "да", Меджлисът ще спре обсадата в Средиземно море и ще осигури на Турция стратегическо превъзходство", посочва изданието.

"Йени шафак" отбелязва още, че резолюцията се ползва с подкрепата на парламентарните групи на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и подкрепящата я Партия на националистическото действие. Основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) обаче обяви, че ще гласува с "не" на днешния вот. НРП се опитва да привлече към своята позиция и колебаещите се как да гласуват "Добра партия" и Партия на щастието, отбелязва още изданието, допълва БТА.

Междувременно в Либия 180 души, сред които депутати, журналисти и представители на неправителствени организации, се подписаха под писмо, в което остро критикуват подкрепата на страни като Франция, Русия и ОАЕ за маршал Халифа Хафтар и заявяват подкрепа за помощ от Турция, пише още изданието. Писмото е изпратено до ООН, ЕС и Африканския съюз.

За "паника от резолюцията" пише днес в. "Ортадогу", според който "завръщането на турски войници в Триполи след един век е опънало нервите на Европейския съюз". "Уплашиха се, че ще загубят влиянието си в Средиземноморието", коментира вестникът.

Обсъждането на резолюцията ще започне в 14 часа, а срокът, за който ще бъде позволен престоят на турски войници в Либия, е една година.

"Ортадогу" цитира публикация в сп. "Форбс", което предупреждава, че ако Турция се разбере с Русия в Либия, Европа ще се изправи пред риск да загуби влиянието си в тази страна и в Средиземноморието. Споразумението на Турция с Либия ще ограничи сондажите за петрол и газ на Гърция и Кипър, пише още списанието. Премиерът на Италия Джузепе Конте пък посочи, че евентуално споразумение между Турция и Русия ще извади от играта Европейския съюз и призова за обединение, посочва "Ортадогу".

Условна подкрепа за резолюцията е дал и лидерът на извънпарламентарната Патриотична партия Догу Перинчек, съобщава в. "Айдънлък", печатен орган на тази политическа формация. Перинчек изтъква, че решението за изпращане на войници в Либия трябва да е подчинено на една цялостна стратегия. "Вместо да отваряме вратата за един процес, който ще ни остави сами в Либия, ние трябва да следваме една стратегия, която да изолира САЩ и Израел в Либия.

"Тогава изпращането на войници ще донесе успех", смята Перинчек, според когото трябва да се положат усилия, така че инициативата за разполагане на турски военни в Либия да бъде реализирана в сътрудничество с Русия, Сирия и Египет

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама