„Ню Йорк Таймс”: Сградите в София не са готови за голям трус

08:40, 02 яну 20 / Свят 25 2172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира „Ню Йорк таймс” в статия със заглавие „Уроците от албанското земетресение – Балканите не са готови за Голямо Земетресение”.

Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 човека и наранявания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази трагедия отправя ясно предупреждение към региона, който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус.

Според експертите властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише изданието.

„Ню Йорк таймс” припомня за двете опустошителни земетресения през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния – през 1940 г. с магнитуд 7,4, и на 4 март 1977 г. – с магнитуд 7,2 по Рихтер. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 човека и близо 11 хиляди са ранени.

В текста на статията се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом.

Цитира се експерт от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – Петър Павлов, според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама