Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград

12:00, 30 дек 19 25 2405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблеми с питейната вода има и в Ботевград.

Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем

В язовир "Бебреш" има вода за около 6 седмици. Това потвърди пред Нова телевизия кметът на града Иван Гавалюгов.

От среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес стана ясно, че водна криза ще бъде избегната. На събранието присъстваха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, управителят на „ВиК“ ЕООД гр. София Никола Нитов, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, директорът на ВиК дирекцията в МРРБ Иванка Виденова, експерти от ведомството.

Борисов: Съгласен съм да търсим отговорност от всички за Перник

Към момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1 500 000 куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, стана ясно на среща.

Управителят Никола Нитов подчерта, че през последните месеци са предприети активни действия по ремонт на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

Правителството отпуска 30 млн. лв. за Перник

Близо 1,3 млн. лв. е осигурило МРРБ през последните 3 години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград, стана ясно още по време на разговора. Предстои възлагане на Регионални прединвестиционни проучвания за област София, с които ще се определят ВиК обекти за европейско финансиране, тъй като община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК.

Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани.

Присъстващите на срещата бяха категорични, че ще продължи наблюдението на нивото на язовир „Бебреш“, както и до сега, институциите са в непрекъснат диалог и призоваха хората да използват разумно питейната вода.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама