Путин и Меркел са решени да продължат със "Северен поток 2"

18:23, 29 дек 19 / Свят 25 2204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщиха от Кремъл. Двамата са потвърдили отново своя ангажимент за по-нататъшна подкрепа на проекта „Северен поток 2“, предаде БГНЕС.

Лидерите на двете държави отбелязаха и напредъка в преговорите за продължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна след 1 януари 2020 г. Путин и Меркел са дали и позитивна оценка на размяната на пленници, осъществена днес на фронта в Източна Украйна, както и са обсъдили и възможностите за преодоляване на конфликтите в Сирия и Либия.

ЕК разкритикува САЩ за санкциите срещу "Северен поток 2"

Реакцията на Русия спрямо санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" ще бъде балансирана и адекватна, заяви междувременно руският вицепремиер Дмитрий Козак, предаде БТА. Той беше категоричен, че "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки ограниченията, наложени от Вашингтон. Козак подчерта, че САЩ са наложили санкции върху руските газопроводи, но имат различно мнение относно енергийната сигурност на други страни.

На 20 декември американският президент Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на страната за 2020 г., който предвижда да бъдат наложени санкции на компании, участващи в изграждането на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток".

САЩ дадоха на изпълнителите на „Северен поток 2“ месец, за да спрат работа

Заради заплахата от санкции швейцарската компания Allseas, която полага тръбите на "Северен поток 2", прекрати работата си по проекта и оттегли всичките си служители и техника.

Руският енергиен министър Александър Новак обаче увери, че "Северен поток 2" ще бъде завършен дори и без участието на чуждестранни фирми изпълнители, тъй като всички дейности по строителството могат да се поемат от руски компании.

Предвижда се "Северен поток 2" да стартира в края на 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама