Французин открадна над 1 милион евро като отмъщение, че е уволнен

16:04, 29 дек 19 / Любопитно 25 2420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски предприемач, един от основателите на стартираща компания за цифрови технологии, открадна над един милион евро от нея като отмъщение за уволнението си, предава вестник "Le Parisien", цитиран от БГНЕС.

Компанията-стартъп е създадена в Париж през 2013 г., развива успешна дейност и увеличава финансовото си състояние. Постепенно в нейното ръководство обаче, възниква ожесточен конфликт заради различни гледни точки за това накъде трябва да се развива фирмата.

Непрекъснатите спорове довеждат до уволнение на един от нейните създатели - специалист по електроника и дигитални технологии. Впоследствие безработният мъж напуска страната в опит да търси препитанието си в чужбина. Като отмъщение за уволнението си той успява да открадне 182 биткойна от компанията, стойността на които надвишава 1,1 млн. евро.

Това е третата по големина кражба на криптовалута в историята на съвременна Франция. Незаконна операция е извършена напълно професионално в периода от декември 2018 г. до януари 2019 г.

Уволненият служител е теглил сумата по електронен път на няколко пъти, като е внимавал да тегли сума под определен минимум, за да не се задейства защита, която алармира за злоупотреби.

Ощетените работодатели са внесли жалба в Службата за борба с киберпрестъпността на прокуратурата в Париж. За няколко месеца разследващите разбират кой е крадецът, и 37-годишният мъж - бивш служител, бе арестуван на 22 декември. Той е обвинен в няколко престъпления, предстои съдебен процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама