Турция изпраща войски в Либия

20:47, 28 дек 19 / Свят 25 2518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Партията на справедливостта и развитието на Турция, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган, възнамерява на 30 декември да предложи на депутатите от Великото национално събрание на страната да одобрят мандат за изпращане на турски военни части в Либия, съобщи източник от партията на Ердоган на анадолската агенция, пише БГНЕС.

Източникът от партията на Ердоган не изключва гласуването на мандата да се проведе в четвъртък - 2 януари. По-рано се очакваше мандатът да може да бъде одобрен от парламентаристите на 7 или 8 януари, след като те се завърнат от парламентарната си ваканция.

Турция ще изпрати свои военни в Либия

Ердоган многократно е заявявал готовността си да изпрати военни части в Либия, ако правителството на Националното споразумение (ПНС) в Триполи го помоли за помощ. На 28 ноември Анкара и Триполи сключиха меморандум за сътрудничество, включително и военно. Ердоган го одобри на 26 декември и в същия ден обяви, че през януари ще поиска от парламента разрешение за изпращане на войски в Либия.

В момента в Либия има паралелно две изпълнителни власти: международно признатият парламент с премиер Фаиз Сарай, и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната, подкрепен от фелдмаршала на Либийската национална армия Халифа Хафтар. На 12 декември Хафтар обяви началото на решително нападение срещу Триполи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама