Турция ще изпрати свои военни в Либия

11:30, 26 дек 19 / Свят 25 1184 Topnovini

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще представи законопроект за изпращане на войски в Либия веднага след възобновяване работата на парламента в отговор на покана на страната, съобщи в. „Сабах“.

Ердоган заяви, че военният мандат за изпращане на войски в Либия ще бъде в дневния ред на парламента при възобновяване на работата му на 8-9 януари.

Турция наруши гръцкото въздушно пространство по Коледа

Той разкритикува държавите, които подкрепят базирания в Източна Либия военачалник Халифа Хафтар, а не Файез ал Сарадж. "Те подкрепят войнолюбец, но ние подкрепяме законното правителство и приемаме тяхната покана да изпратим войски. Това е, което ни прави различни", каза Ердоган.

Президентът повтори решимостта на Турция да предостави необходимото съдействие на администрацията в Триполи, за която той заяви, че се бори срещу „превратаджийския командир Хафтар, подкрепян от различни европейски, арабски страни“.

Подкрепяният от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет Хафтар води война срещу законното правителство на националното споразумение (ПНС), подкрепено от ООН.

Ердоган също призова Европа да предприеме действия заради хуманитарната криза в сирийската провинция Идлиб.

"Европейските държави трябва да поемат отговорността за осигуряване на стабилност в Идлиб и да предотвратят поредната вълна от масови миграции", каза Ердоган.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.