Мистериозно дърво озадачава учените вече 124 години

15:40, 25 дек 19 / Любопитно 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необяснима случка вече 124 години притеснява учените - мистерията на дървото, което плува изправено в езеро в американския щат Орегон.

Езерото е част от национален парк в Орегон и обхваща 50 квадратни километра, дълбоко е 594 метра, и годишно привлича стотици хиляди туристи, съобщава БГНЕС.

Мистерията на дървото идва от там, че то плува вертикално на водата, вместо както обикновено - хоризонтално.

Мистериозното дърво, което плува изправено въпреки всички физически закони, е забелязано и описано за първи път през 1896 г. от геолог на име Джоузеф Дилър. Когато след пет години той отново се връща в езерото, с удивление вижда същият дънер да плува по същия начин.

Въпреки че находката става причина за много присмех и закачки, вече 124 години никой не е разгадал нейната мистерия. Тя се подхранва още повече от факта, че дънерът се движи дори без да има вятър, вълни или каквото и да е течение в езерото.

Заради вечните спорове около дървото, местните власти преди години решават да го извадят от водата. На това, обаче, се противопоставили местните жители, които пък били щастливи от нарасналите приходи от туристи, които идвали да видят прословутото дърво.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама