Коледната семейна фотосесия - мода, суета или възродена традиция

20:00, 25 дек 19 / Любопитно 25 2442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
стара семейна снимка
стара семейна снимка

Преглед на социалните мрежи в днешния празничен ден откроява актуална през последните години тенденция. За Коледа не само деца, но и възрастни, цели семейства влизат във фокуса на фотографите, за да споделят очарованието на празника през професионални фотосесии.

Фотосесията е част от коледния подарък. Хората може би имат нужда от такъв стимул за добро настроение и самите те си създават празничност – казват майсторите на семейни коледни фотосесии Люба и Васко от Враца, пише БНР.

Някога...

Стотина години назад е било традиция да си покажеш социалния статус като си правиш веднъж годишно семейна снимка, която да остане в архивите на рода, припомня Васко.

Тогава са се правели семейни снимки с децата, с бабите, с най-близките роднини. Тогава фотографията е струвала доста скъпо и малко хора са могли да си го позволят. Тези, които си го позволявали, са показвали по-висок статус“, разказва Васко, според когото сега тенденцията се завръща за празниците по Коледа.

снимка: pixabay 

И сега

„Можем да видим наистина стилна, хубава семейна снимка. Не снимка от маса, снимка от банкет, от почивка в петзвезден хотел, а хубава семейна снимка, аранжирана или във вид на календар, или във вид на рамка.“

Има го обаче елементът на суетата. Именно от социалните мрежи тръгва възобновената мода на семейната празнична фотография, допълва Васко. „Това да се покажем в социалните мрежи като хубаво, сплотено семейство на снимка е двигател на тая мода.“

снимка: pixabay 

Пищен или стилизиран декор

Коледните фотосесии като декори пресъздават зимна приказка, уточнява Люба. Някои от сайтовете са по-детайлни: „всичко да има – и подаръци, и елхи, и Снежанки, и Дядо Коледа“. Други са по-стилни и изчистени: „клонче, елхово или гирлянд като фон на хората, които са снимани“.

„Няма по-хубаво нещо от това да снимаш усмихнати и щастливи хора“, обобщават фотографите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама