Скопие: Няма прекъсване на работата на съвместната българо-македонска комисия

16:15, 24 дек 19 / Политика 25 2736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвместната комисия за исторически и образователни въпроси с България е в режим на пауза поради изборите в Македония. От наша страна не сме прекъсвали нейната работа. Това каза съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев, предаде БГНЕС.

Комисията беше създадена след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между двете страни на 1-ви август 2017г. В РС Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори на 12-ти април 2020 г.

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте

"Няма прекъсване на работата на комисията. Ние на няколко пъти съобщихме, че става въпрос за пауза поради предизборната кампания в нашата страна. Ние предложихме да продължим комуникацията по електронен път - чрез размяна на препоръки и забележки, включително и за наши идеи относно честването на Гоце Делчев. С една дума, от наша страна не сме спирали работата, има просто пауза поради предизборната кампания в Македония", каза още Георгиев.

Той съобщи, че има постоянна комуникация между екипите, а последната се отнасяла до размяна на стенограмите от последното заседание на комисията, което се проведе в София. "Утвърдихме текста от това заседание, което означава, че има комуникация. Дали ще продължим с работата по отношение на учебниците, това нещо зависи от българската страна. Ние направихме подобно предложение. Ако те смятат, че в следващите 2-3 месеца може да работим по този начин, за нас това е напълно приемливо", каза още Драги Георгиев.

Пендаровски: Смесената комисия работи бавно, България не създава пречки

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров неотдавна заяви, че не е известно дали комисията ще продължи с работата си, след като тя е била прекъсната едностранно от македонска страна.

Съпредседателят на съвемстната гръцко-македонска комисия по исторически, археологически и образователни въпроси от македонска страна Виктор Габер съобщи, че и тази комисия в момента е в режим на пауза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама