Цели села у нас живеят със средства на роднини зад граница

12:25, 24 дек 19 / Икономика 25 1413 Topnovini
1

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница, за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година, съобщи bTV.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания. Оказва се, че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции.

Добрите новини на 2019 година

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017 г. до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.  От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Само по празници ли даряваме

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат.

Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат, се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани