Стандартът на живот в Сърбия е с 30% по-нисък от този в България

18:00, 21 дек 19 / Икономика 25 2083 Topnovini
1

Стандартът на живот в Сърбия, измерен в съответствие с БВП на глава от населението, е с 30% по-нисък от този в България, с 60% по-нисък от Румъния и с 80% от Унгария.

Тези три страни са постигнали общ икономически ръст от 35% от 2010 г. насам, докато само за Сърбия ръстът е 20%, заяви председателят на фискалния съвет Павле Петрович.

България направи щедро дарение за дограма на гимназията в Босилеград

В интервю за „Business Magazine” той увери, че Сърбия има потенциал за икономически растеж от 5% годишно, което би помогнало за намаляване на разликата с тези държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Той добави, че „обществеността е слабо информирана“, че ускоряването на икономическия растеж през втората половина на 2019 г. се дължи предимно на изграждането на газопровода „Турски поток“ и съответно на 35% ръст в строителството.

Путин: България бави "Турски поток"

Всички останали сектори на икономиката, според него, поддържат подобен растеж, както през първата половина на годината. Това означава, че когато по-голямата част от строителните дейности по тръбопроводите приключи, до края на 2019 г. икономическият растеж на Сърбия вероятно ще се върне към обичайната си тенденция от максимум 3,5% годишно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани