Ананиев се срещна с първия човек с белодробна трансплантация, направена у нас

16:30, 20 дек 19 25 2176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„При мен се случи чудо. В този етап от живота ми, в който търсех начин как да се спася, получих шанса да съм първият българин с успешно трансплантиран бял дроб“, това посочи Мариян Горбан от Бургас, който преди близо два месеца претърпя белодробна трансплантация в УБ „Лозенец“.

Днес заедно със семейството си и проф. Любомир Спасов, извършил трансплантацията, Мариян Горбан беше гост на здравния министър Кирил Ананиев. 

Първият човек с белодробна трансплантация у нас: Ценете живота, никой не е застрахован

Горбан разказва, че всеки ден благодари на починалата жена и нейните близки – дали съгласие да дарят органите ѝ. От два месеца той вече диша с нейния бял дроб.

„Всички трябва да се замислим колко е важно донорството, защото така можем да спасим друг човек и медицината дава тази възможност“, заяви 70-годишният инженер, роден в Украйна. Той поздрави здравния министър за проведената информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, защото това е пътят повече хора да разберат голямото значение на този изключително хуманен акт.

Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело

Кирил Ананиев коментира, че в резултат от кампанията, темата е достигнала до стотици хиляди българи и вече е въпрос, който все по-често се обсъжда в семейството и в приятелския кръг.

Усилията на здравното министерство ще продължат в тази посока не само чрез провеждането на информационни кампании, но и с изпълнението на много други дейности, залегнали в Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 г. – 2023 г., която беше приета преди дни от Министерския съвет.

Все повече хора са готови да станат донори

Нейната цел е да подобри организационният модел на донорството и трансплантацията на органи чрез ясни процедури, критерии, правила и обучения на медицинските специалисти. 

Личната цел на Мариян Горбан след трансплантацията е отново да моржува, което лекарите обещават скоро да бъде възможно, както и да скочи с парашут. Планува да посети много нови места, за които със семейството му отдавна си мечтаят и дълго са си говорили, докато е бил тежко болен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама