Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело

19:47, 23 ное 19 / Политика 25 3716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директори на болници, водещи трансплантолози и координатори по донорство бяха отличени на първите годишни награди за принос към донорството, съобщи БГНЕС.

Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!". С бурни аплодисменти бяха почетени хората, дали съгласие органите на техни близки да спасят човешки живот, които получиха плакети лично от здравния министър Кирил Ананиев.

Връчват годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията

Сред наградените медици са екипи от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, В.Търново, „Света Марина“, Варна, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен, МБАЛ „Никола Василиев'', Кюстендил, УМБАЛ Бургас, болницата в Силистра, ВМА. За съвместна работа плакет получиха УМБАЛ Св. Иван Рилски“, София и болница „Лозенец” и др.

1151 души чакат за трансплантация в България. Над 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек.

Здравният министър припомни, че началото на кампанията "Да! За живот" започна в началото на месеца. В рамките на кампанията, която продължава до 5 декември, ще бъдат разпространени 50 хиляди донорски карти, чиято цел е да бъде насочено вниманието към този проблем. Пластиката няма юридическа стойност, но може да даде информация на близките какво е желанието на човек в случай на инцидент.

„Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело, което дава живот на хората. Искам да се обърна с признателност към родителите и роднините на донорите. Искам да сведа глава и да им благодаря за тяхното хуманно решение. Тази вечер, това тържество е и за тях. Те имат голямо сърце и знаят каква е цената на живота”, заяви в приветственото си слово Кирил Ананиев.

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който също получи плакет, изказа своето уважение към роднините, които в най-трудния си момент са взели толкова зряло решение.

„Те не само дариха живот, те дадоха своето доверие на всички лекари, които се занимават с този процес. Искам да благодаря на всички колеги, които се занимават с тази дейност, не винаги овъзмездена. Те не го правят за пари, а за кауза. ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и за трансплантации”, заяви директорът.

Мутафчийски съобщи, че през последната година болницата е инвестирала собствени средства в размер на 1,7 млн. лева в областта на трансплантациите. В заключение директорът заяви, че в последните месеци усещат подкрепа от страна на правителството и от Медицински надзор за развитието на тази кауза.

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" Росен Иванов, както и водещи лекари и партньори на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама