Кметът на "Лозенец" Константин Павлов пред ТОПНОВИНИ: Аз просто казах „Царят е гол“

15:13, 20 дек 19 25 3690 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Новият кмет на софийския район "Лозенец" Константин Павлов има планове за градоустройствена революция, така че "Лозенец" отново да стане еталон за градско развитие на столицата. Революцията той започна с настояване за премахването на строежа на небостъргача "Златен век". Според него разстоянието между кметовете и гражданите трябва да бъде съкращавано.

На местните избори Константин Павлов от "Демократична България" извоюва 56.85% пред опонента си от ГЕРБ - доскорошния кмет на района Любомир Дреков.


Бяхте кмет едва на една седмица, когато разбунихте гнездото на осите с искането си от ДНСК да издаде заповед за премахване на строежа на „Златен век“. На какви мерки сте готов, за да бъде спрян строежът?

Районният кмет няма особени правомощия в този тип строежи. Това, което мога да направя и правя, е да бъда гласа на гражданите в район „Лозенец“. Гласът на един обикновен гражданин може да бъде пренебрегнат или заглушен, но районният кмет има глас, който често се чува. Аз просто казах „Царят е гол“ и казах на глас това, което всички знаят или подозират – постройката е незаконна и трябва да бъде премахната. Противоречивите реакции на ДНСК и хаотичната реакция на строителите показват, че стратегията ми е правилна.

Има планове за строеж на още небостъргачи в район "Лозенец", освен "Златен век".

Присъствието на небостъргачи в сърцето на „Лозенец“, около хотел „Маринела“, е разрушително както за квартала наоколо, така и за целия район „Лозенец“. Гражданското общество в района е настръхнало и това, което ще направя, отново е да изразявам на висок глас мнението на гражданите, които искат да запазят цената на имотите си и качеството на живота си. Преди всичко мога да помогна с информация, до която имам или бих могъл да имам достъп, както с комуникирането ѝ към обществото. "Лозенец" не трябва да става жертва на апетитите на безогледни предприемачи, които единствено идват да откъснат парче от тъканта на града, а след тях и потоп.

сн.: БГНЕС

На всички е известно, че район "Лозенец" е една от най-презастроените части на София. Какво може да стори един районен кмет това да не продължи?

Мога да се противопоставям на всеки проект, който се опитва с хитрост да преодолее ограниченията на закона за височина или площ на застрояването, но истината е, че районния кмет няма особени правомощия в тази област. Коренът на проблема е в Общия устройствен план, който предвижда коефициенти на застрояване, обричащи ни на живот като рибки в консерва. Коефициентите трябва да бъдат намалени от СОС, а районният кмет единствено може да подтиква този процес да върви по-бързичко.

Обещахте ремонт на ул. "Джеймс Баучър", как ще осъществите това с ограничения бюджет на общината?

За радост, досега са били отпускани пари за ремонта на бул. „Джеймс Баучер“ и процедурата е почти завършена. Ако и тази година бъдат отпуснати пари, виждам ролята си в това да не позволя там да се появи нещо грозно, посредствено и лошо изпълнено, защото бул „Джеймс Баучер“ има огромен потенциал и заслужава да бъде едно от най-красивите и автентични места в София.

Липсващи условия за пешеходците заради разбити тротоари и паркирани коли - това е позната картина в цяла София, така е и в район "Лозенец". Как ще преборите проблема?

Очаквам госпожа Фандъкова да изпълни скорошното си обещание, което присъстваше и в нашата предизборна програма – петкратно увеличение на бюджета за тротоари. Проблемът с тротоарите, обаче, в „Лозенец“ е много по-дълбок. Освен тротоарите, трябва да се оправя и подземната инфраструктура, преди всичко канализацията. Големи проблеми има и с осветлението, което също е редно да се оправя заедно с тротоарите. Като цяло съм оптимист, че можем значително да подобрим нещата.

Каква е позицията Ви по повод премахнатия трамвай №6 и заместването му с тролейбус? Много жители на района настояват за връщане на трамвая и недоволстват от недостатъчната връзка с центъра.

Премахването на трамвая беше неудачна стъпка, на която беше сложена неудачна кръпка, а именно – пускането на тролейбус №7 по същото трасе. Солидарен съм с гражданите, които са напълно прави, но знаете ли какво – грешните стъпки по правило са много по-лесни от правилните. Друг подобен пример е премахването на каменната облицовка на „Черни връх“ по време на строежа на метрото. Премахването стана за дни, а нова каменна облицовка би струвала милиони и няма скорошна перспектива това престъпление да бъде ликвидирано. За съжаление управлението на ГЕРБ става все по-посредствено и по-опасно за града, а ние, няколкото районни кмета от „Демократична България“, трябва да се надбягваме с времето.

сн.: БГНЕС

Едно емблематично място за София е оставено на разруха - спирка "Вишнева" край площад "Журналист". Множество са оплакванията за състоянието, до което е докарана и превръщането й в убежище на клошари. Какво може да сторите по този въпрос?

За съжаление това не е местен проблем само за „Лозенец“. Из града скитат много бездомни хора, които не могат да намерят спокойно убежище и затова се настаняват в ремонтираните градинки в различни места в града, каквото е положението с пл. „Журналист.“ Решение може да бъде търсено единствено в съгласие и координация с голямата община, с централната власт, с полицията, със социалните служби и тн. Ще правя каквото мога за решаването му, но няма да бъде лесна задача. В този смисъл се чудя защо предишния кмет в предизборната си кампания разказваше, че проблемът е бил вече решен.

Дългогодишен проблем с клошарите има и край 21-а гимназия на ул. „Люботрън”, на метри от Американското посолство.

Този въпрос, който за щастие през зимата не стои толкова остро, може да бъде решен кардинално единствено с окончателно завършване или с премахване на недовършената спортна зала до училището. Смятам първо да проуча цялата му история и да разбера какво е пречело да бъде разрешен, а след това и да потърся изход. Смятам че това е напълно реалистично.

сн.: БГНЕС

Поддържате пряк контакт със съгражданите си чрез социалните мрежи, откликвате на техните сигнали и дори отправихте призив към тях да продължите комуникацията си по този начин. Скъсяването на дистанцията между кмет и избирател е необичайно за София досега.

Не знам колко общуват с гражданите другите кметове, нямам време да прекарвам толкова време в социалните мрежи, но смятам че посоката е правилна – разстоянието между кметовете и гражданите трябва да бъде съкращавано. Наистина, така е по-трудно – гражданите сравнително рядко ме търсят с добри и позитивни новини, но в крайна сметка, това е професията на кмета.

Приятелите Ви наричат Комита, откъде идва този прякор? Имате ли планове за революция в "Лозенец"?

Преди много години исках да си направя адрес на електронната поща без точки, тирета и числа. Избрах си komitata и така си остана с мен. Иначе имам планове за градоустройствена революция – „Лозенец“ трябва отново да стане еталон за градско развитие на София и на цяла България и да преодолее посредствеността, която до момента го е владяла.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама