Защо вече 5 години таблото за въздух на "Орлов мост" не отчита данни?

14:45, 20 дек 19 25 6341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Защо вече 5 години станцията за въздух на "Орлов мост" не отчита данни? Въпросът е особено актуален днес, когато Столична община пусна „зелен билет“, с който жителите и гостите на София пътуват в цялата градска линия само срещу 1 лев, като мярка за справяне с мръсния въздух в града.

Снимка: Топновини

Данните за качеството на въздуха в столицата се събират от 6-те автоматичните станции на Изпълнителна агенция Околна среда, разположени в кварталите: „Дружба“, „Надежда“, „Хуподрума“, „Павлово“ и „Младост“, както и от Копитото.

Но това със сигурност не решава проблема с мръсния въздух, който дишат столичани.

 

Снимка: Топновини

До преди 5 години станция имаше и на пл. „Орлов мост“, но беше премахната заради строежа на метрото в района и оттогава до днес не подава данни. Вместо това при нужда на място се изпраща мобилна станция…информацията от нея обаче не е налична на сайта Столична община.

Тази година в столицата бяха монтирани нови 22 сензора, които да отчитат в реално време данните за качеството на въздуха. Информацията от тях ще се обобщава в отделна платформа.

Новите точки на наблюдение ще бъдат до метростанциите „Люлин“ и „Джеймс Баучер“, обръщалото на трамвай № 10 в „Западен парк“, бул. „Президент Линкълн“, читалище „Искра“ в „Орландовци“, Централна автогара, поликлиника „Враждебна“, Центъра за заразни болести, ВМА, ул. „Мими Балканска“, НИМХ, Зимния дворец, стадион „Раковски“, 29-и ДКЦ в „Борово“, АИС „Хиподрума“ и читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Драгалевци“, както и в непосредствена близост до районните администрации на „Надежда“, „Красна поляна“, „Подуяне“, „Овча купел“, „Искър“ и „Студентски“.

Както се вижда новото разпределение не предвижда поставянето на сензор за качеството на въздуха на едно от ключовите места в столицата – пл. „Орлов мост“.

Въпросът е защо?

Продължаващият ремонт заради метрото не е фактор, защото сензор може да се постави и в някой от останалите краища на площада и така да не бъде засегнат от дейностите…, което ни навежда на мисълта, че мотивът затова трябва да се търси другаде…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама