Откриха най-високото дърво в Амазония

21:00, 19 дек 19 / Любопитно 25 3507 Шрифт:
Topnovini

Участници в експедиция откриха най-високото дърво в амазонската джунгла. То е по-високо от колоната на Нелсън в Лондон и почти толкова високо, колкото Статуята на свободата. Дървото е високо 88,5 метра и бе идентифицирано от бразилски и британски изследователи в рамките на 11-дневна експедиция в Амазония. То е с почти 30 метра по-високо от предишния "рекордьор" в Амазония и е част от група дървета, които вероятно са на повече от 400 години, предаде БТА.

Въпросните дървета са израсли в отдалечен район в Северна Бразилия, далеч от човешката дейност и близо до река Жари, която е приток на Амазонка. Всяко дърво с подобни размери може да складира 40 тона въглероден диоксид, а това го прави важен участник в борбата с дължащите се на човешката дейност парникови емисии.

"Попаднахме на 15 дървета, всяко от които е високо над 70 метра, и на други няколко, чиято височина надхвърля 80 метра", заяви Тоби Джаксън от Кембриджкия университет. "Предишният рекордьор сред дърветата в Амазония бе висок 60 метра".

Амазонската джунгла обхваща 5,5 милиона кв.км площ, но тъй като районът е добре защитен, е възможно там да има дори по-високи дървета, за които учените не са информирани.

Групата дървета бе идентифицирана, след като част от гората била сканирана от въздуха с помощта на технологията Лидар.

Дървото-рекордьор е от вида Dinizia excelsais. Тези дървета се срещат в Амазония и са високо ценени за твърдата си дървесина. Калифорнийска секвоя е най-високото дърво в света - 115,8 метра.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама