Не загрявайте двигателя на колата в студа

12:00, 18 дек 19 / Любопитно 25 2337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много шофьори мислят, че е важно колата „да загрее“ в най-големите студове, за да предпазят двигателя. Това обаче е мит и дори вреди повече, отколкото помага, обяснява видео на Business Insider, казват от Дебати. Ако двигателят работи на празен ход в студа, това не само харчи излишно гориво, но изразходва съставки, които помагат на двигателя да работи.

Ето защо:

Колите работят със смес от въздух и пулверизирано гориво. През зимата горивото се изпарява по-трудно, тъй че колата компенсира чрез добавяне на повече бензин в сместа. Получава се т. нар „богата смес“.

Бензинът е отличен разтворител и на практика може да отмие маслото от стените на цилиндъра, ако двигателят работи на празен ход за продъжително време.
Двигателите на старите коли работят с карбуратори. При тях, ако бензинът е твърде студен, не може да се получи достатъчно наситена смес. Затова шофьорите са загрявали двигателя за известно време, преди да тръгнат.

От 80-те години на XX век карбураторните системи постепенно се изместват от инжекциони – системи за непосредствено впръскване на горивото в цилиндрите. Повечето днешни автомобили имат нужда не повече от минута, преди да бъдат готови да тръгнат.

Накратко: Загряването на празен ход не удължава живота на двигателя. Напротив, съкращава го.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама