Нови вируси ни атакуват тази година вместо закъсняващия грип

20:40, 17 дек 19 25 2298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипът тази зима закъснява, но за сметка на това ни атакуват други вируси. Най-често заболяват децата до 4-годишна възраст, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. До момента у нас няма регистриран нито един случай на грип заради топлото време и отлагането на сезонната грипна епидемия в Европа. Основно у нас в момента циркулират риновируси, които започват със силна хрема и болки в гърлото, ако има температура е за ден-два, предава btv.

81-годишният Петър Петров  е сред пациентите на доктор Миндов, които освен, че спазват рецептите на медика, имат и свои за добро здраве. „Червено вино си пия винаги сутрин след закуска по една чаша за сърцето. На обед, когато имам настроение, ракийка", споделя Петър.

Мъжът няма спомен от кога не го е хващал вирус. Но тези, които не могат да се похвалят със същото, е добре да избягват затворени пространства с климатици, в които се събират мого хора. Времето е топло и е по-добре хората да са навън вместо в моловете, казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов. „Може да си напазаруваме освен подаръците и да си подарим един хубав вирус, една хубава инфекция, която да ни зарадва по празниците", обяснява Миндов.

През последните няколко седмици заболеваемостта е по-ниска спрямо същия период на миналата година. Сега циркулират най-вече риновируси - при тях инфекцията се разпространява не толкова чрез кашляне и кихане, колкото чрез мръсни ръце. Започват със силна хрема, болки в гърлото, температура. Ако не минат през първата седмица, през втората следва кашлица.

 

„Топлото време, когато много хора не се събират поради студа на едно място, когато се проветрява и температурите не са толкова ниски, че лигавицата на носа ни да премръзва и да намалява локалния имунитет, циркулацията на някои респираторни вируси се забавя, както тази година става в Европа за грипа", казва проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести.

В няколко европейски държави има регистрирани единични случаи на грип. У нас - засега нито един. Което означава, че и пикът на заболяването ще се измести. Най–вероятно грипната епидемия този сезон ще бъде през февруари, а не през януари, както сме свикнали през последните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама