България е десета по консумация на бира в ЕС

20:00, 17 дек 19 / Любопитно 25 2300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Октоберфест
Октоберфест

В страните от ЕС вече има над 10 000 пивоварни, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). В същото време през последните пет години производството и консумацията на бира на Стария континент бележат непрекъснат ръст и увеличаване на добавената стойност на бранша, съобщават от Съюза на пивоварите у нас, цитирани от БГНЕС.

Според Годишния статистически доклад на европейската бирена организация, много от ключовите икономически показатели отчитат траен растеж. За първи път от 10 години насам обемите на производството на бира общо в страните от ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра. В същото време Полша вече е вторият по големина пивопроизводител в ЕС, измествайки Великобритания. По същия показател, България се намира в златната среда на класацията, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия.

Как да отваряте правилно кутийка с бира?

От друга страна, потреблението на бира през последните 2 години е нараснало във всяка от страните членки на ЕС на фона на невероятното разнообразие от над 50 000 марки и асортименти пиво. Заради по-здравословния начин на живот все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки и респективно - към бирената категория. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година.

„Подобни са тенденциите и у нас. Провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% - че е подходящото за тях питие. Ето защо повече от всякога браншът полага усилия да отговори на очакванията на потребителите с устойчиво производство, иновация в продуктите, пълна прозрачност за съставките, хранителните вещества и калориите на почти 100% на всички произвеждани в страната бири.“ отбеляза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Вече повече от десетилетие статистическите доклади за бирата показват стабилно развитие на категорията като важна потребителска и експортна за ЕС стока със съществен принос към европейската икономика. Износът общо надхвърля 90 милиона хектолитра, а вносът е 55 милиона хектолитра. През 2018 г. приходите от акцизи от продажбите на бира в страните от ЕС възлизат на 11.4 милиарда евро.

За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 души. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия – 27 561 души, и във Великобритания – 17 200.

Пивоварна изобразява кучета за осиновяване върху кутийки за бира

През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри. По този показател неотклонно първенството е на Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-о място, а в първата тройка отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението.

По данни на СПБ средно претеглена честотата на потребление на бира у нас обичайно е 8-9 пъти месечно. За 2019 г. проучванията показват, че 70% от българите над 18 г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% - поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. През 2019 г. най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти.

Статистиката показва, че бирената категория е във възход както в Европа като цяло, така и в отделните държави и пазари - без значение колко големи или малки са те. През м. март 2020 г. в Брюксел се очаква и 10-ият Гала форум на Пивоварите на Европа “Бирата служи на Европа”, на който традиционно присъстват представители на официалните институции на ЕС, журналисти, членове на Бирения клуб на Европейския парламент, общественици и експерти. На юбилейното събитие в пълни детайли ще бъдат представени най-актуалните резултати за икономическия принос на пивоварния бранш за последните 3 години, подкрепени с данни и анализи за всяка страна на ЕС, включително България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама