Поглед назад: Невинността под руините на „Индиго“

11:30, 21 дек 22 / Поглед назад 25 8614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 21 декември поглеждаме назад към Черната Коледа през 2001 г. Тогава в центъра на София изнасяха мъртви деца и ги полагаха на снега пред дискотека „Индиго“, а ужасени родители на тийнейджъри обграждаха заведението с надеждата сред мъртвите и ранените ученици да не е техният син или дъщеря.

Мразовитият 21 декември 2001 г. ще остане завинаги в сърцата и душите на родителите на 7 ученици на възраст между 14 и 15 г., които бяха отишли да танцуват, но срещнаха ужасяваща смърт. Други 15 техни връстници ще останат с физически и психически травми за цял живот.

Строежът на дискотека „Индиго“ е бил незаконен и зле проектиран. При смяната на собствеността не е било променено и предназначението на обекта (от ледена пързалка в дискотека). Това става ясно по време на делото за трагедията от представената в съда строително-техническа експертиза.

Тя сочи и че стълбите към клуба са били неправилно проектирани, стъпалата са били необезопасани и е било невъзможно да се стъпва нормално по тях. Вратите също са били погрешно проектирани и не отговарят на мерките за сигурност, а охранителите на дискотеката не са били инструктирани как да действат при подобна ситуация.

Всяка година на мястото на бившата дискотека се събират оцелелите от трагедията вече пораснали деца и родители на жертвите.

За жертвите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска е издигнат паметник.

Делото за търсене на виновни продължи с години. Осъдени за трагедията на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Те бяха признати за невинни. Управителят на кооперация „Ялта“ Красимир Илиев също бе признат за невинен.

На условна присъда от 3 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок бе осъден бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски. Той бе глобен и 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - с глоба от 3000 лева.

Николов трябваше да изплати и обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама