Поглед назад: Толкова много неправди, а една Мария...

13:30, 21 дек 22 / Поглед назад 25 13259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За всички, които обичат Мария Нейкова до днес, е валидна въздишката на Мишо Белчев: „Тя е просто едно празно място до мен!” 

Мария Нейкова се ражда на 21 декември 1946 г. в Пловдив. През 1968 г. завършва школа за естрадни изпълнители, а през 1985 г. се дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само у нас, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Тя самата е автор на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише музика за филми и театрални спектакли.

На някои не им е писано да живеят дълго. Но за краткия си живот оставят следа, която напомня, че вечността съществува. Мария Нейкова е само на 57 години, когато умира в съня си на 1 август през 2002 година. Причината за смъртта ѝ остава неясна. Възможно е да е заради непрежалимата загуба на мъжа ѝ – той напуска живота само година преди нея, навръх рождения ѝ ден. Случва се при нелеп инцидент – Недялко полита от балкона... Изпълнителката на „Вървят ли двама“ от филма „Козият рог“ казва за съпруга си: „Когато мъжът ми си отиде, светът се обърна. Такава болка не бях изпитвала, а съм минала през самолетна катастрофа, бомбен атентат и осем операции“.

Малко преди да отлети в небитието, Мария Нейкова имала странни предчувствия и видения, пишат медиите. Често повтаряла, че „Пашка я вика от небето“. С нея били много близки, не минавало ден, без да се чуят по телефона. „Още помня гласа ѝ. Тя страшно ми липсва...“, споделяла оцелялата по чудо при самолетната катастрофа Мария.

Дни преди смъртта си, в интервю пред в. „Новинар“, Мария Нейкова казва: „Нека всеки, който поиска, да пее моята песен от „Козият рог“. Тя е като магия“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама