Срещата за климата в Мадрид се провали

14:10, 14 дек 19 / Свят 25 2253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Мадрид беше провалена в събота, след като през нощта преговорите между страните не доведоха до съгласие между тях.

Държавите остават още по-разделени по отношение на това как да се борят с глобалното затопляне и да намалят вредното си въздействие върху околната среда, предава АФП. 

Грета Тунберг е „Личност на годината“ за 2019 г.

Около 80 бедни държави, подкрепени от Европейския съюз, искат по-строги ограничения на емисиите от записаните в Парижкото споразумение. Големите замърсители като Съединените щати, Индия и Китай отказват.

След година на катастрофи, свързани с климата, включително смъртоносни бури, наводнения и пожари, както и седмични стачки на милиони млади хора, преговорите в Мадрид трябваше да изпратят ясен сигнал за готовността на правителствата да се справят с кризата.

Срещата имаше за цел също така да финализира правилника на Споразумението за климата от Париж 2015, което влиза в сила през следващата година. Вместо това делегатите днес бяха възмутени от стъпките назад, които трябна да направят по ключовия политически въпрос какво трябва да направи всяка държава в борбата си срещу климатичните промени и за предотвратяване на екологична катастрофа.

Заради климатичните промени Черно море става по-топло

Междувременно позициите на по-бедните и уязвими от климата държави, и нововъзникващите гиганти, като Китай и Индия - замърсители №1 и №4 в света, също блокираха напредъка. В публичните дискусии в събота сутринта се появи и въпросът за това как нациите трябва да цитират поредица от научни оценки за състоянието на планетата.

„Последната версия на текста на решението за Парижкото споразумение, представена от чилийското председателство, е напълно неприемлива“, заяви Алден Майер, директор на политиката в Съюза на загрижените учени и наблюдател на преговорите на ветерани от ООН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама