Срещата за климата в Мадрид се провали

14:10, 14 дек 19 / Свят 25 1113 Topnovini
1

Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Мадрид беше провалена в събота, след като през нощта преговорите между страните не доведоха до съгласие между тях.

Държавите остават още по-разделени по отношение на това как да се борят с глобалното затопляне и да намалят вредното си въздействие върху околната среда, предава АФП. 

Грета Тунберг е „Личност на годината“ за 2019 г.

Около 80 бедни държави, подкрепени от Европейския съюз, искат по-строги ограничения на емисиите от записаните в Парижкото споразумение. Големите замърсители като Съединените щати, Индия и Китай отказват.

След година на катастрофи, свързани с климата, включително смъртоносни бури, наводнения и пожари, както и седмични стачки на милиони млади хора, преговорите в Мадрид трябваше да изпратят ясен сигнал за готовността на правителствата да се справят с кризата.

Срещата имаше за цел също така да финализира правилника на Споразумението за климата от Париж 2015, което влиза в сила през следващата година. Вместо това делегатите днес бяха възмутени от стъпките назад, които трябна да направят по ключовия политически въпрос какво трябва да направи всяка държава в борбата си срещу климатичните промени и за предотвратяване на екологична катастрофа.

Заради климатичните промени Черно море става по-топло

Междувременно позициите на по-бедните и уязвими от климата държави, и нововъзникващите гиганти, като Китай и Индия - замърсители №1 и №4 в света, също блокираха напредъка. В публичните дискусии в събота сутринта се появи и въпросът за това как нациите трябва да цитират поредица от научни оценки за състоянието на планетата.

„Последната версия на текста на решението за Парижкото споразумение, представена от чилийското председателство, е напълно неприемлива“, заяви Алден Майер, директор на политиката в Съюза на загрижените учени и наблюдател на преговорите на ветерани от ООН.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани