Сръбската опозиция блокира държавната телевизия (ОБНОВЕНА)

18:13, 13 дек 19 / Свят 25 1918 Topnovini
1

Публикувана в 16:05 часа, Обновена в 18:13 часа

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС и обявиха, че блокадата ще продължи до 20 часа, съобщава Танюг.

Присъстват лидерите на коалицията Драган Джилас, Вук Йеремич, Бошко Обрадович, Марко Бастач, Борко Стефанович, Мариника Тепич, Никола Йованович и др.

Нападенията над журналисти в Сърбия са се увеличили с 50% за година

Привържениците на движението Двери пристигнаха в колона, начело на която носеха транспарант: "ЕС избирай: Вучич или демокрация". "Тук сме, защото през последните осем години РТС не си върши работата. Не можете да кажете, че гражданите не се интересуват какво се случва", заяви председателят на Народната партия Вук Йеремич и призова служителите на РТС да вършат работата си професионално, цитиран от БТА.

Той каза още, че това е предупредителен протест и добави, че всеки, който иска да излезе от сградата, може да го стори, но влизането е забранено. По думите му РТС не информира обществото за ставащото, въпреки че хората се интересуват.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред журналисти, че никой не трябва да се притеснява от блокадата. „Гарантирам, че никой няма да бъде заплашен и ще се действа в съответствие със закона”, обяви той.

Той увери, че няма да бъде използвана сила срещу протестиращите. "Не се притеснявайте, отидете спокойна на работа", каза Вучич пред репортера на държавната телевизия.

Емил Кошлуков: За да не се оплакват политиците, че сме зависими, трябва да сме сигурни в парите си

Блокадата предизвика реакцията на ръководството на РТС и на журналистическите сдружения.

В разпространено изявление на ръководството на държавната телевизия се казва, че служителите на РТС през последните години са подложени на натиск, който понякога ги прави неспособни да изпълняват работата си професионално.

Според ръководството, действията на част от политическото съсловие в Сърбия преминават линията на нормално гражданско поведение и политическа активност. В изявлението се припомня, че служителите на обществената телевизия физически са възпрепятствани да вършат работата си, а освен това съществува опасност имуществото на РТС да бъде повредено или унищожено.

Ръководството на РТС отправя апел към цялата политическа общественост на Сърбия и по света, както и към местни и международни медийни организации и асоциации, да осъдят подобно поведение и да насърчат извършителите, преди да е станало късно.

„Особено неприемливо и опасно е да започне криза със заложници, каквото е действителното състояние на всички онези, които се намират в сградата”, се казва в апела. Подчертава се, че „извършителите на подобни неща не могат да очакват РТС да им дадат трибуна за популяризиране на подобни политически идеи, насилие и призиви за нарушаване на закона”.

Срещу блокадата на телевизията се обяви и Синдикатът на журналистите на Сърбия.

От там призоваха всички участници в политическия живот да се въздържат от каквато и да е форма на натиск върху журналистите от обществената телевизия не само днес, но и по принцип. Натискът е не само физическо блокиране на влизането в сградата, но и опити за регулиране на програмата отвън, независимо дали идва от страна на опозицията или правителството, се казва в изявлението.

Профсъюзът призова редакторите и журналистите да си вършат работата професионално и в съответствие със закона, а ръководството да осигури защита на всички служители. „Всяко правителство се променя. Наше задължение е да защитаваме и пазим журналистическата професия”, се казва в позицията на синдиката.

Георги Харизанов: Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии

Председателят на Асоциацията на независимите електронни медии (АНЕМ) Веран Матич заяви, че напредването на демократичните процеси е немислимо без укрепване на институциите. Онова, което най-много може да бъде постигнато чрез блокадата на РТС, е под натиск да бъде или да не бъде публикувано някакво медийно съобщение, което е отслабване на институцията и нарушаване на редакторската автономия.

Според Матич, ако целта е да се насърчи независимостта на редакцията, която традиционно е компрометирана от правителствен натиск, това няма да бъде постигнато чрез натиск от страна на опозицията. Това ще доведе до срив на РТС и няма да насърчи редакторите да вземат самостоятелни програмни решения, да създадат обществена услуга, която защитава мисията си и изпълнява установените от закона функция, смята той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани