"Кървавият" водопад сред ледовете

11:10, 15 дек 19 / Любопитно 25 4234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гледката от горната снимка може да е наистина шокираща, особено когато си дадем сметка за мащаба на този "кървав водопад", стичащ се по глетчера Тейлър в Антарктида. Височината му е колкото на пететажна сграда и може да стресне незапознатите с произхода му.

Водопадът е открит за първи път през 1911 г., когато учените решават, че червеният цвят се дължи на някакъв вид водорасли. Оказва се, че грешат - глетчерът се е образувал преди около 2 милиона години и е капсулирал в себе си вода, в която живее древен вид микроби.

Те живеят там, изолирани от околния свят без кислород и почти без топлина, милиони години. Водата, в която са, е силно солена и богата на желязо - причината за червения й цвят. Пукнатина в Тейлър е причината тя да започне да излиза на повърхността.

Колкото и привлекателно да изглежда за учените, те не биха могли да направят паралел между колонията микроби, живяла милиони години в среда без кислород, и евентуалното наличие на живот на места с подобна среда като Марс или луната на Юпитер Европа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама