Поглед назад: Спомен за първата дама на българското кино

07:15, 12 дек 20 / Поглед назад 25 4829 Антония Руменова
Снимка: Уикипедия

Дълги години я наричат ''първата дама на българското кино''. Изиграва над 50 роли в киното, сред които Ирина от едноименния роман на Димитър Талев ''Тютюн''.

Великата Невена Коканова.

Родена е на 12 декември 1938 г. в Дупница. Щеше да навърши 81 години на днешната дата, но днес за нейната женствена красота и магнетизъм можем само да си спомняме.

Георги Тошев създава автобиографична книга за Невена Коканова - ''Години любов'', и я сравнява с магнетичното присъствие на световни киноикони като Роми Шнайдер. Книгата включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря ѝ Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Заглавието е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова ''Години за любов''.

В последното си интервю, дадено именно на Тошев през 1999 г., Невена казва: ''С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него.''

Невена Коканова е потомка на аристократичен австрийски род по линия на майка си Елеонора. Баща й е бил политически затворник в Белене.

Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години през 1957 г. в Ямболския драматичен театър, без да има специално образование. Следват Драматичен театър ''Рачо Стоянов'', Габрово, Драматичен театър 'Сава Огнянов'' в Русе и Сатиричен театър ''Алеко Константинов'' (1961-).

Изиграва Жана от „Инспекторът и нощта“ (1963), Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964), Ана от „Карамбол“ (1966), Неда от „Отклонение“ (1967), Герда от „С дъх на бадеми“ (1967), Тинка от „Момчето си отива“ (1972) и много други.

През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани „Галилео Галилей“.

На 23 години Невена е звезда на най-големия кинофорум в света. Председателят на журито –френският писател Андре Мороа целува ръката на Коканова с думите: ''Вие ме развълнувахте!''.

Коканова е човек на дълга. Затова пред любовта страст с актьора Раде Маркович избира любовта дълг към съпруга си Любомир Шарланджиев.

Коканова умира от рак през 2000 г., на 61 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!