Събитиятa, белязали света през 2019 г. (Част II)

09:00, 31 дек 19 / Свят 25 3044 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

2019-а година беше годината, в която пламъци обхванаха горите в Амазония и в Сибир, а катедралата "нотр Дам" се срина под напора на пламъците. Едно малко момиче пък прикова вниманието на целия свят с борбата си срещу климатичните промени.

Първа част от събитията по света може да видите тук!

Световно наследство в пламъци

сн.: ЕПА/БГНЕС

На 15 април светът онемя. Всички очи бяха вторачени разпространяващите се огнени езици по вековната катедрала "Нотр Дам" в Париж. 

Изпепелен беше покрива заедно с прочутата кула Стрелата. Безвъзвратно унищожени бяха множество артефакти и картини, щети понесе и органът, който има близо 8000 тръби. Стените на катедралата, камбанариите и най-известните кръгли прозорци на най-посещаваната туристическа атракция във Франция останаха непокътнати. Като по чудо оцеляха и пчелните кошери, отглеждани на върха на ризницата, която граничи с катедралата.

Пожарът разтопи тонове олово от покрива, което вдигна необичайно нивото на замърсяване във въздуха и дори имаше случаи на оловно отравяне. Експерти смятат, че за изграждането на покрива са били използвани около 450 тона олово.

Разследването се съсредоточи върху теориите за неизгасена цигара или електрическа неизправност. По време на избухването на пожара в "Нотр Дам" течаха възстановителните работи.

Президентът Еманюел Макрон даде обещание да възстанови готическата църква в рамките на пет години и намекна за модерен щрих към вековната сграда. Общо 350 000 души по света обещаха да дадат своя принос за възстановяване на историческото наследство с общо 922 милиона евро.

"Нотр Дам" влезе в списъка на Световния фонд за защита на паметници на културата (WMF) на 25-те атракции, които са заплашени от изчезване.

Молитви за Амазония и Сибир

сн.: ЕПА/БГНЕС

Годината, в която пламъци обхванаха горите в Амазония и в Сибир.

Официалната статистика сочи, че в Бразилия е имало 73 000 горски пожара от началото на 2019-а. Това е най-големия брой от 2013 година. Повечето от пожарите са били в Амазонската джунгла. Световният фонд за природата (WWF) твърди, че повишеният брой на пожарите е резултат от засиленото изсичане на горите в
Амазония от дървосекачи и животновъди. Регонът се счита за ключов за забавянето на промените в климата.

Пожарите предизвикаха силна реакция сред международната общност. Ръководителите на Колумбия, Перу, Еквадор, Бразилия, Боливия и Суринам подписаха т.нар. "Летисийски пакт", в който се определя взаимодействието на държавите за защита на амазонските гори. Лидерите от Г-7 обещаха помощ на стойност над 20 милиона долара на Бразилия, за да бъдат овладени пожарите в Амазония. Фондът на холивудския актьор Леонардо Ди Каприо отпусна 5 милиона долара. САЩ и Бразилия се договориха да вложат 100 милиона долара за запазването на горите.

Нападнат от света, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро отвърна с думите, че Амазония не е ”наследство на човечеството”. Според него представянето на горите на Амазонка като „белите дробове на планетата” са погрешни. Редица страни използват индианските племена в Амазония като „инструмент за информационна война” срещу Бразилия, заяви Болсонаро и напомни, че държавата му използва едва 8% от своята територия за производство на храна, като в същото време във Франция или Германия тези площи надвишават 50%.

сн.: ЕПА/БГНЕС

На другия край на планетата - в Сибир, изгоряха 2,7 милиона хектара това лято. Това е с 12% повече в сравнение със същата дата миналата година. Засегнати бяха Иркутска област, Красноярски край, Бурятия и Якутия.

Според "Грийнпийс" от началото на годината огънят е унищожил повече от 13,4 милиона хектара гори - територия по-голяма от площта на Гърция. Всяко лято в Сибир избухват горски и степни пожари, но тази година те бяха по-опустошителни заради сушата в района.

Залогът е планетата

сн.: ЕПА/БГНЕС

2019-а беше и годината, в която едно малко момиче успя да прикове вниманието на целия свят върху себе си. Под призива на шведската тийнейджърка Грета Тунберг в различни точки на земното кълбо от септември се провеждат непрекъснати седмични "климатични стачки" - "Петъци за бъдещето", в които участват стотици хиляди души.

Може би най-голямо медийно внимание тя получи, след като преплува океана с еколодка, за да пристигне на срещата на ООН в Ню Йорк и там яростно да разкритикува световните лидери. "Как смеете! Вие откраднахте мечтите ми, детството ми, с празните си изявления!", разпалено се обърна тя към тях с обвинение, че не са направили достатъчно, за да се справят с промените в климата.

Благодарение на нейното пропагандиране термина climate strike (климатична стачка) стана фраза на годината на тълковния речник "Колинс".

Холивудският актьор Леонардо Ди Каприо, също известен екоактивист, нарече Грета "лидерът на нашето време". През годината Грета получи и алтернативния Нобел - наградата "Right Livelihood", която тя от дистанция получи с думите "Битката продължава, никога няма да спрем".

Не липсват обаче и критици на малкото момиче. Руският президент Владимир Путин я обрисува като искрена, но я разкритикува, че е „зле информирана“ и не разбира целостта на климатичните проблеми. Американският му колега Доналд Тръмп открито се опита да се подиграе с Грета чрез саркастичен туит.

Шведката е диагностицирана със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози предполагат трудности в общуването, а последната - възможност за обсесивни мисли.

Първа част от събитията по света може да видите тук!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама