Акцент на деня: Всички за Цацаров и Цацаров за всички

17:30, 11 дек 19 25 4953 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Всички парламентарно представени партии подкрепиха главния прокурор Сотир Цацаров за поста на председател на антикорупционната комисия. "За" избора му гласуваха ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, "Атака", ДПС и почти половината група на БСП, въпреки че преди това обявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати. Цацаров получи гласовете и на „Воля“, които преди това подкрепиха и издигнатия от тях Симеон Найденов. Така той получи общо 165 гласа. „Против“ бяха 30 депутати от БСП, а трима се въздържаха.

Цацаров обяви, че няма да изчака да изтече мандата му на главен прокурор и веднага ще подаде оставка. Тя ще бъде депозирана пред ВСС, а на пленум магистратите трябва да вземат решение да предложат на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването му. Няма обаче законов срок, в който държавният глава трябва да положи подписа си. По този начин новоизбраният главен прокурор Иван Гешев ще встъпи в длъжност предсрочно – още тази година, а не на 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на Цацаров.

По време на дебатите в пленарна зала народните представители влязоха в словесен спор кой трябва да избира председателя на КПКОНПИ. От БСП продължиха да защитават тезата си, че това трябва да бъде президентът, за да се избегне парадоксът проверяваните да избират проверяващите. Според левицата това води до връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. От своя страна, депутатът от ГЕРБ Георги Марков припомни, че България е парламентарна република, а не президентска или съдебна и подчерта, че според Конституцията борбата с корупцията се осъществява от правителството, като е възможно да има и други органи. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки определи президентската институция като „умряла“ и посочи, че президентът е президент не на целия народ, а само на БСП. Корнелия Нинова го контрира, като подчерта, че по Конституция президентът има ограничени правомощия и не може да ги надхвърля, защото след това ще се иска импийчмънт. От ДПС и „Атака“ пък похвалиха Цацаров, като го определиха като „брилянтен юрист с голям интелект“, „ерудит“ и „опитен“.

Сотир Цацаров е с над 27 години юридически стаж – 20 години като съдия, а останалите на поста главен прокурор. В концепцията си за председател на КПКОНПИ той посочи, че ще предприеме незабавни действия за нов правилник на антикорупционния орган, както и за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите. Според него е нужно организиране на пресцентър на комисията, който постоянно да осведомява обществото за работата ѝ. Цацаров обяви, че ще работи сериозно и по отношение на превенция на корупцията. Той ще иска и „начален преглед” на всички започнати проверки за корупция по високите нива на властта и след това ежеседмичен отчет на свършеното по тях.

Възможността Цацаров да поеме КПКОНПИ започна да се тиражира из медийното пространство преди няколко месеца, когато стана ясно, че бившият шеф Пламен Георгиев подава оставка. Той напусна поста заради скандала с незаконната тераса на имота му в София и беше назначен за консул на страната ни във Валенсия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама