Окончателно: Цацаров ще бори корупцията

11:05, 11 дек 19 / Политика 25 3507 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Народните представители избраха главния прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той бе избран с 165 гласа „за“ (от които 27 на БСП), 30 „против“ и трима въздържали се. Другият претендент за поста беше Симеон Найденов, който бе подкрепен едва от 12 народни представители – двама от БСП и десетима от „Воля“.

Мястото за антикорупционен шеф се освободи, след като Пламен Георгиев подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и стана консул на страната ни във Валенсия.

Цацаров обясни, че днес ще депозира оставката си във ВСС. Съветът, от своя страна, утре ще предложи предсрочното му освобождаване на държавния глава, който трябва да издаде указ. Няма обаче законов срок, в който Румен Радев трябва да подпише указа.

Депутатите се скараха кой да назначава антикорупционния шеф

От БСП обявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати. Като причина за това народният представител от левицата Крум Зарков посочи, че Сотир Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство и обясни, че това води до връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. От опозицията продължават да настояват антикорупционният шеф да не се назначава от Народното събрание, а от президента, за да се избегне парадоксът проверяваните да избират проверяващите.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Георги Марков припомни, че България е парламентарна република, а не президентска или съдебна и подчерта, че според Конституцията борбата с корупцията се осъществява от правителството, като е възможно да има и други органи. Марков предложи в парламента да се проведе дебат относно състоянието на съдебната власт, защото според него хората нямат доверие в нея.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че много сладко и хубаво звучи, че веднъж избран, президентът е президент на всички българи, но посочи, че самият той има усещането, че Румен Радев е президент само на БСП. Според него по-доброто решение е председателят на КПКОНПИ да се избира не от държавния глава, а например с 2/3 мнозинство от парламента. Марешки посочи още, че президентската институция е „умряла“.

От своя страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира лидера на „Воля“, че по Конституция президентът има ограничени правомощия и не може да ги надхвърля, защото след това ще се иска импийчмънт. Според нея единственото, с което хората свързват КПКОНПИ, е незаконно построената тераса на бившия ѝ шеф Пламен Георгиев. Тя припомни, че той беше назначен от премиера Бойко Борисов за консул във Валенсия и посочи, че това не е борба с корупцията, а награждаване на корупцията. За Нинова антикорупционната комисия е неефективна и мъртвородена.

ДПС и „Атака“ гласуваха в подкрепа на Сотир Цацаров. Народният представител от ДПС Симеон Симеонов го определи като брилянтен юрист с голям интелект и ерудит и обясни, че партията го счита за най-добрия вариант за председател на КПКОНПИ. Явор Нотев от „Атака“ посочи, че критиката към работата на комисията има своята правота и заяви, че Цацаров е правилният избор, защото той е един от най-вещите и опитни юристи, които биха могли да насочат дейността в правилната посока.

За какво ще работи Цацаров

Цацаров притежава над 27 години юридически стаж – 20 години като съдия, а останалите на поста главен прокурор. В концепцията си за председател на КПКОНПИ той посочи, че ще предприеме незабавни действия за нов правилник на антикорупционния орган, както и за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите. Според него е нужно организиране на пресцентър на комисията, който постоянно да осведомява обществото за работата ѝ. Цацаров обяви, че ще работи сериозно и по отношение на превенция на корупцията. Той ще иска и „начален преглед” на всички започнати проверки за корупция по високите нива на властта и след това ежеседмичен отчет на свършеното по тях.

След избора: Гешев предсрочно в стола на Цацаров

Оказва се, че от избора на новия председател на антикорупционната комисия има и още един печеливш. За да може да седне в шефското кресло на КПКОНПИ, Цацаров ще трябва да прекрати предсрочно мандата си на главен прокурор, който изтича на 10 януари 2020 г. , а постът му ще бъде поет от неговия заместник – Иван Гешев, който пък беше избран за нов главен прокурор. Тоест, по този начин Гешев ще поеме предсрочно поста на Обвинител №1 още тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама