Германия отпуска милиони евро за пострадали туристи на „Томас Кук“

14:50, 11 дек 19 / Свят 25 1902 Шрифт:
Topnovini

Германия отпуска обезщетение от стотици милиони евро като подкрепа за туристи, засегнати от срива на британската туристическа група „Томас Кук“, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В изявление канцлерът Ангела Меркел заяви, че Берлин ще възстанови "загуби, които не са били обезщетени" от вече неплатежоспособната група за пакетни почивки и нейната застрахователна компания.

Ходът на германското законодателство се наложи, след като стана ясно, че германския филиал на „Томас Хук“ разполага само със застраховка за фалит до 110 милиона евро.

Ангелкова: Фалитът на "Томас Кук" не е под контрола на Министерството на туризма

Застрахователят „Zurich Versicherung“ през ноември съобщи за претенции на обща стойност 250 милиона евро. Но позовавайки се на експерти, телевизионният оператор НТВ оцени общите загуби, понесени от клиентите, на 500 милиона евро - оставяйки потенциална пропаст за преодоляване от 390 милиона от федералното правителство.

Берлин каза, че случаят с „Томас Кук“ е "надхвърлил границите" на несъстоятелността на предходните туристически компании, като извежда "редица трудни правни въпроси, които все още са нерешени".

"Не е разумно да се очаква клиентите да се справят сами с тези сложни правни въпроси", се добавя в изявлението. Допълнителни подробности за правителствената схема са предвидени да бъдат публикувани „в началото на 2020 г.“.

Потребителските групи приветстваха държавната намеса, но призоваха за преразглеждане на ограничението на отговорността при пакетните ваканции.

„Важно е сега да получим без бюрокрация плащания и по-добра защита на пакетните ваканции в бъдеще“, туитва Клаус Мюлер, ръководител на германското консултантско бюро VZBV.

Германия не е единствената страна, която може да поеме разходите по фалита на „Томас Кук“. В началото на ноември правителството на Великобритания обяви планове за разработване на законова схема за обезщетение на туристите, за които не са стигнали средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама