Ангелкова: Фалитът на "Томас Кук" не е под контрола на Министерството на туризма

13:24, 08 ное 19 / Политика 25 858 Биляна Иванова
 БГНЕС
1

Фалитът на туроператора Томас Кук“ е събитие, което не попада под контрола на Министерството на туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Официалният представител на "Томас Кук" в България обяви фалит

Ресорният министър обясни, че към днешна дата всички претенции към хотелиери и туроператори по отношение престоя на туристите са покрити от съответните застрахователи във Великобритания, Германия и Полша.

Усилията на Министерството на туризма са минимализирали възможностите за негативни последици за имиджа на България като туристическа дестинация, отбеляза Ангелкова. Тя посочи, че за първите девет месеца на тази година посещенията на чуждестранни туристи в България над 7,8 млн. са, което е минимален спад от 0,8% спрямо рекордната 2018 г.

Евродепутатите ще настояват да се помогне на фирмите, засегнати от фалита на „Томас Кук"

Тезата, че Министерството е имало информация или е трябвало предвидило предстоящия фалит на "Томас Кук" и не е предупредило представители на туристическия бранш е абсолютно невярно внушение, заяви още ресорният министър.

Китайци придобиват „Томас Кук“ за 13 млн. евро

 
 

Ангелкова напомни, че основната функция на държавата е осигуряването на благоприятни бизнес условия и подчерта, че правомощията ѝ като министъра на туризма не включват намеса междуфирмените отношения на юридическите лица.

 

Тя съобщи, че министерството е инициирало мерки за преодоляване на предизвикателствата и последствията от обявения фалит на "Томас Кук" като търси възможности за увеличаване на туристите до България и сътрудничество за подготовката на следващия летен сезон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 216 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.