Предизвикателствата пред кметове: Чист въздух и модерно управление

14:26, 11 дек 19 25 2047 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

По време на официална среща председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов заяви, че общините са част от процеса на вземането на важни решения, а това помага в изготвянето на дългосрочните цели. Панов смята, че Националното сдружение на общините е надраснало традиционното разбиране на гражданска структура. То има функцията на коректив и присъства трайно във всички органи на местно и регионално ниво. По думите му сдружението е равноправен член в управлението и в контрола за разходване на европейските средства.

Трябва да се поеме по пътя на модерното управление. 18 млрд. лв. са инвестирани в българските общини, а това ни дава повод да погледнем към бъдещето, а то е в зелените политики, енергоспестяващи технологии, щадящи околната среда“, обяви Панов. Според него е нужно да се върне потребността на хората да живеят в общност, да обичат и пазят градовете си, и всички да имат равни отговорности.

По време на срещата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че времето на изборите е отминало, а сега всички избрани кметове трябва да се захванат с решаването на важните проблеми. По думите й очакванията на гражданите непрекъснато нарастват заради високите технологии и развитието на градовете. „Единният глас на общините се чува и се отчита в Народното събрание“, каза тя и добави, че парламентът очаква техните предложения и е отворен за дебат, който да променя към добро живота на хората.  

Над 200 общини се събират на форум за своето бъдеще

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посочи, че пред кметовете стои голяма отговорност. „Всяка община има своите специфични предизвикателства, но има теми, които ни обединяват. София обаче фокусира проблемите. В столицата те се виждат от всички, а решенията изискват обща подкрепа“, обяви градоначалникът. Фандъкова каза още, че пред новите кметове предстоят важни задачи, като например защита на бюджетите. Тя открои една от най-приоритетните сфери на работа, а именно качеството на въздуха.

Столичният кмет обяви, че в момента се разработват стикери, които ще се предоставят при годишните технически прегледи на автомобилите. „Те ще съдържат информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил“, каза тя и уточни, че така колите с изрядни газови уредби ще получават по-висок клас. Стикерите ще позволяват в дни на превишение на въздуха с фини прахови частици да се контролира движението на най-замърсяващите автомобили.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама