Путин и Зеленски седнаха на масата на преговорите в Париж

20:50, 09 дек 19 / Свят 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин се видя за първи път с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж днес, където се провежда дълго отлаганата среща на лидерите от т.нар. "нормандска четворка" - Германия, Франция, Русия и Украйна, чиято цел е да се намери разрешение на конфликта в Източна Украйна, предаде БТА.

След серия от двустранни срещи в Елисейския дворец - резиденцията на френския президент, Путин и Зеленски влязоха в стаята за среща на лидерите на "четворката". Заедно с Еманюел Макрон и Ангела Меркел, двамата се събират за пръв път от три години. Срещата в Елисейския дворец е изпитание за авторитета на домакина - френския президент Еманюел Макрон, който пледира за преосмисляне на приоритетите на Европа в сферата на сигурността и стратегически диалог с Москва, коментира БНР.

Голям е залогът и за украинския лидер Володимир Зеленски, който спечели изборите през април с две ключови обещания - изкореняване на корупцията и постигане на траен мир в отцепилите се преди 5 години Донецк и Луганск. Вчера около 5 000 души демонстрираха в Киев с лозунги срещу "капитулация" пред Владимир Путин, обвиняван, че стои зад проруските сепаратисти в двете самопровъзгласили се републики. Начело на демонстрантите бе победеният от Зеленски доскорошен президент Петро Порошенко.

Най-голям е залогът за украинците, които в резултат на конфликта дадоха 13 000 убити, а повече от милион бяха прокудени от домовете си от 2014 година досега.

До днешната среща на Нормандската четворка се стигна, след като през септември Киев и Москва освободиха десетки пленници, а преди месец демилитаризираха три от "горещите" точки по линията на съприкосновение.

Следващата стъпка, според Путин, трябва да бъде гарантиране на "специален статут" на Луганската и Донецката област. Засега обаче няма изгледи да бъдат изпълнени украинските условия: разоръжаване или извеждане на незаконните военни формации и възстановяване на контрола на Киев върху границата с Русия.

Наблюдателите не очакват съществен пробив на днешните преговори. Надеждата е, че президентите Зеленски и Путин поне ще започнат да градят доверие помежду си. От Кремъл категорично дадоха да се разбере, че ще се придържат стриктно към Минските споразумения и ще настояват за безусловното им изпълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама